Toiveet toteutuivat valiokuntapaikoissa kesäkirje 26.6

Eilen oli eduskuntaurani toistaiseksi hienoin päivä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä teki valintansa eduskunnan valiokuntapaikoista sekä erilaisista hallitus- / hallintoneuvostopaikoista. Sanon suoraan, olen tosi tyytyväinen!

Sain todella tärkeät ja mieluisat paikat. Tulin valituksi maa- ja metsätalousvaliokuntaan ja mikä hienointa, ryhmä luotti minulle valiokuntavastaavan tehtävän. Kokeneemmilta edustajilta sain kuulla, että on hyvin harvinaista ensimmäisen kauden edustajalle tulla valituksi ”kympiksi”. Paikalta pääsen vaikuttamaan mm. eduskuntaryhmän valiokuntavastaavien kokoukseen, joka pidetään torstaisin ennen ryhmäkokousta. Saan tätä kautta tiedon ja pääsen vaikuttamaan kaikkien valiokuntien ajankohtaisiin asioihin. Mahtavaa! Valinta valiokuntavastaajaksi on iso askel matkallani Kokoomuksen eduskuntaryhmän maa- ja metsätalouden asioiden ykkösasiantuntijaksi. Suuresti arvostamani mentorini, entinen kansanedustaja Kalle Jokinen opasti minua, että yksikään kansanedustaja ei voi olla ns. KAKE (Kaikkien Alojen Kiistaton Asiantuntija). Eduskunta käsittelee vuodessa satoja lakeja ja niihin kaikkiin perehtyminen on sula mahdottomuus. Haluan tulla maa- ja metsätalouden kysymyksissä edustajaksi, jolta muut ryhmän jäsenet tulevat kysymään, mikä tässä asiassa on meneillään.

Sain toisenkin varsinaisen jäsenen paikan valiokuntiin. Se tuli tarkastusvaliokuntaan. Sen toiminta saattaa olla monille teistä vieraampaa. Tarkastusvaliokunta käsittelee mm. eduskunnalle annettavat hallituksen vuosikertomuksen, valtiontalouden tarkastusviraston vuosikertomuksen ja puolue- ja vaalirahoituksen valvonnasta antamat kertomukset sekä finanssipolitiikan tarkastuksesta ja valvonnasta antamat erilliskertomukset, eduskunnan tilintarkastajien kertomukset sekä valmistelee valtion taloudenhoidon valvontaa koskevat asiat. Valiokunnalla on myös oikeus omasta aloitteestaan ottaa käsiteltäväkseen toimialaansa kuuluva asia sekä laatia siitä mietintö täysistunnolle. Tunnettu tällainen oma asia on kollegani Pauli Kiurun valiokunnassa viime kaudella käynnistämä tutkinta valtiontalouden tarkastusviraston silloisen pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin lainvastaisesta toiminnasta. Tapaus johti Yli-Viikarin eroon ja hovioikeus on tuominnut hänet ehdolliseen vankeuteen.

Sain myös paikan liikennevaliokunnan varajäsenenä. Pääsen tuolta jakkaralta käsiksi kaikkeen liikennepolitiikan tietoon ja asioihin. Ei huono asia Päijät-Hämeelle surullisen itäradan lopulliseksi torppaamiseksi. Saamani paikka VR:n hallintoneuvostossa tukee myös erinomaisesti tuota samaa tavoitetta. Ensimmäisen kauden edustajalle ei hallintoneuvostopaikkakaan ole kuulemma itsestään selvyys. Ei olisi voinut paremmin mennä!

Hyvää kesää

Tänään on viimeinen täysistunto ennen eduskunnan istuntotaukoa. Päivä alkoi dramaattisesti, kun äänestimme kovaan ryöpytykseen natsi-viittauksistaan joutuneen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) luottamuksesta. Junnila sai niukasti luottamuksen. Äänestin Junnilan luottamuksen puolesta. Tämä oli vaikea äänestys

Hetken päästä valiokuntien järjestäytymiskokoukset ja sitten junalla kohti kotia. Omat valiokuntapaikkani ovat sellaisia, että en usko meillä olevan tarvetta kokoontua istuntotauon aikana. Venäjän tilanteen takia esim. ulkoasian-, puolustus- ja tiedusteluvalvontavaliokunnille saattaa hyvinkin tulla tarve kokoontua. Myös koko eduskunta saatetaan kutsua koolle istuntotauon aikana, mutta silloin kyseessä on todella vakava paikka.

Tauko tulee hyvään paikkaan. Tunnustan, että mennyt vuosi on ollut raskas. Aika tasan vuosi sitten aloitin eduskuntavaalikampanjani, ja sen jälkeen vauhtia on riittänyt. Tekemättömiä töitä maatilalla on myös jäänyt jonkun verran tekemättä ja odotan innolla niiden kimppuun pääsemistä. Heinäkuulle riittää siis tekemistä. Elokuussa palaan eduskuntatyöhön, kun eduskuntaryhmä kokoontuu kesäkokoukseensa. Myös kotikuntani Hollolan kokoukset käynnistyvät elokuussa ja samoin Päijät-Hämeen maakunnalliset kokoukset. Vierailen erilaisissa ympäri Hämettä koko kesän ajan.

Oikein rentouttavaa kesää ystävät, Teemu.